dissabte, 29 de març del 2014

LES AGRUPACIONS INSTRUMENTALS I: L'ORQUESTRA

Una agrupació instrumental és un grup d'instruments que interpreten una determinada peça musical dirigits per un director.  Hi ha diferents tipus d'agrupacions instrumentals, de les quals destaquen:

  • L'orquestra
  • La banda
  • La cobla
  • La banda de jazz
Una cobla de 1909

Començarem parlant de l'Orquestra Simfònica.

Dins l'orquestra simfònica, els instruments se situen en uns llocs determinats, ordenats per famílies, anomenats seccions de l'orquestra.

Aquí teniu una aplicació que ens mostra les seccions de l'orquestra i els instruments que pertanyen a cadascuna. En aquest enllaç teniu una breu explicacions de cadascuna de les seccions i d'una de les figures més importants de l'orquestra: el director.
Simon Rattle, director de l'Orquestra Filharmònica de Berlin


L'orquestra va néixer durant el Barroc (1600-1750) i ha anat evolucionant al llarg del temps.  Aquí podem veure com eren les orquestres de diferents períodes: Barroc, Classicisme i Romanticisme, i escoltar  fragments de les peces musicals més conegudes de cada període i d'obres que tenen com a protagonista cada instrument.  També ho podem veure en aquest aplicatiu de la Dallas Symphony Orchestra.

Per tal de sentir els instruments per seccions aquí tens un interactiu amb audicions de l'obra "The Young person's guide to the Orchestra" del compositor Benjamin Britten.


Activitats

  1. Respon aquest qüestionari sobre els instruments i l'orquestra.
  2. Fes aquesta activitat sobre els instruments de l'Orquestra Simfònica. 
  3. I per repassar els instruments, aquests mots encreuats.

Per saber-ne més:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada