dissabte, 19 d’octubre del 2013

ESCALES I GRAUS DE L'ESCALA

Hem comentat anteriorment que la melodia és una successió lineal de sons que expressen una idea musical.
Totes les melodies es construeixen dins d'un determinat sistema d'escales.  És a dir, no podem utilitzar els sons que ens doni la gana per tal de construir una melodia, sinó que cada melodia es construeix utilitzant una determinada organització d'altures de sons.
Una escala és, doncs, la disposició de tots els sons en sentit ascendent (de greu a agut) i/o descendent (d'agut a greu).
Hi ha diferents tipus d'escales segons el nombre de sons que continguin i les distàncies que hi hagi entre so i so (tons i semitons).

Graus de l'escala

Per tal de comprendre com funciona una escala, és important conèixer que cada nota ocupa un ordre jeràrquic.  S'anomena grau el lloc que ocupa una determinada nota en una escala, començant des del grau I fins el VIII.  Cada grau té un nom:
  • Grau I: Tònica
  • Grau II: Supertònia
  • Grau III: Mediant
  • Grau IV: Subdominant
  • Grau V: Dominant
  • Grau VI: Superdominant
  • Grau VII: Sensible
Els graus més importants són l'I (tònica), el IV (subdominant) i el V (dominant).
  • El grau I (tònica) dóna nom a la tonalitat o escala.  ÉS el grau més important i el que marca sempre el final d'una obra musical.
  • El grau IV (subdominant) també té molta importància dins la composició.
  • El grau V (dominant) s'anomena així perquè "domina" sobre totes les altres.  Dirigeix la línia melòdica i es repeteix moltes vegades.
Aquests tres graus (I, IV i V) s'anomenen graus tonals.

 

TIPUS D'ESCALES

Escala diatònica

És el tipus d'escala més utilitzat en la música occidental.  Està formada per vuit notes (la primera i la vuitena són la mateixa, però de diferent altura), i trobem 5 tons i 2 semitons.  La primera nota és la que dóna nom a l'escala.
Segons com estiguin situats els tons i els semitons, tindrem dos tipus d'escales diferents: 
  • Mode Major (M): els semitons estan situats entre els graus III-IV i VII-VIII.  El model que utiltizem pel mode major és l'escala que comença amb Do, és a dir, l'escala de Do M.

Clicant en aquest enllaç podràs escoltar com sona una escala de Do Major tocada amb un piano.
Les escales majors tenen una sonoritat alegre.

Beethoven va utilitzar l'escala de ReM per escriure el seu Himne a l'Alegria, l'últim moviment de la 9a Simfonia:

  • Mode menor (m): els semitons estan situats entre els graus II-III i VII-VIII.  El model que utilitzem pel mode menor és l'escala que comença amb La, és a dir, la de La menor:
 

Clicant en aquest enllaç podràs escoltar com sona una escala de La menor tocada amb un piano.
Les escales menors tenen una sonoritat trista.

Com construir una escala Major o una escala menor?

Si volem construir una escala  major partint d'una nota que no sigui el Do o una escala menor partint d'una nota que no sigui el La, haurem de fer-ho distribuint correctament els tons i els semitons.  Ho farem de la següent manera:
  1. Tindrem molt present el model d'escala que hem de seguir ( DoM per a una escala M, i Lam per una escala m).
  2. En el pentagrama, dibuixarem totes les notes de l'escala que volem construir.  Recordem que la primera nota (grau I) és la que dóna nom a l'escala.
  3. Ens fixarem en la distribució de tons i semitons.  Els tons i semitons de la nova escala han d'estar exactament en les mateixes posicions que en l'escala model.  Per fer-ho, moltes vegades necessitarem fer servir alteracions: sostinguts i bemolls.
Per exemple, aquí tenim l'escala de Sol M:


Fixa't que per tal que els semitons es trobin entre els graus II-IV i VII-VIII hem hagut de posar una alteració (un sostingut) en el grau VII.

 Vegem ara la de Re m:


Altres escales


Escala cromàtica

Està formada per 12 sons, tots ells separats per un semito.  L'escala cromàtica és l'escala diatònica a la qual hem afegit els sons alterats:


 Si us hi fixeu, quan és ascendent les alteracions es fan mitjançant el sostingut (que apuja mig to) i quan és descendent les alteracions es fan mitjançant el bemoll (que abaixa mig to).

Escala pentatònica

Està formada per cinc sons, tots ells separats per un to o un i mig, de manera que s'han eliminat els graus IV i VII d'una escala diatònica major.
 L'escala pentatònica és molt utilitzada en la música oriental (Xina, India...).

Practiquem


3 comentaris:

  1. aquesta pagina web és super interessant!!! enhorabona :)

    ResponElimina
  2. En la definició d'escala diatònica, mode menor, on diu que els semitons estan situats entre els graus VII-VIII ha de dir V-VI.

    ResponElimina
  3. Pel que fa a la definició de conceptes i exposició d'exemples, està molt bé. Gràcies.

    ResponElimina