Pàgines

dissabte, 18 de gener del 2014

ELS INSTRUMENTS

Un instrument musical és un objecte o un aparell que es fa servir per a produir sons musicals.
Segons aquesta definició, qualsevol objecte que es pugui utilitzar per fer sons es pot anomenar instrument.  Per tant, aquesta paraula engloba des dels instruments més simples (com el triangle o les maraques), fins els més complexos (com el violí, l'orgue o el sintetitzador, per exemple).
violí
sintetitzador
maraques



triangle
orgue
També es poden considerar instruments tot d'objectes que poden utiltizar per fer música encara que aquesta no sigui la seva finalita original, per exemple unes ampolles de vidre, copes de cristall, culleres, etc.

ELEMENTS D'UN INSTRUMENT MUSICAL


Per tal d'analitzar com sona un instrument, hem de trobar-hi aquests tres elements:
  1. El material que vibra: és la part de l'instrument que està en vibració i que, per tant, produeix el so.  Es tracta d'un material amb propietats elàstiques, i per tant té capacitat de vibrar.
  2. Procediment o mecanisme de vibració: és la manera com es provoca la vibració.
  3. Ressonador o caixa de ressonància: a la majoria d'instruments, el material elàstic vibra de forma molt dèbil.  Per tal que el so es pugui sentir bé ens cal un dispositiu ressonador que amplifiqui les vibracions.  Tot i això, hi ha alguns instruments que no tenen ressonador perquè el seu material elàstic ja vibra amb prou potència i no el necessiten.
  

Activitat:

Busca una fotografia i assenyala aquests tres elements en els instruments següents: platerets, tuba, contrabaix, arpa, timbales, carrilló, derbuka, simbomba, balalaica, banjo, clavecí, salteri, viola, fiscorn, flauta de pan, ocarina, gralla, sac de gemecs, acordió diatònic.
Envia-ho al correu electrònic de l'assignatura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada